Espoon Pohjois-Tapiolassa sijaitsevan Laurea ammattikorkeakoulun strategisena tavoitteena on sijoittua ja tuoda osaamista sinne missä sitä tarvitaan. Korkeakoulu on paitsi oppimisympäristö, myös koko alueen vuorovaikutusta, yhdessä tekemistä ja aktiivista yhteistyön rakentamista tukeva toimija, joka vahvistaa läsnäolollaan kaupunkikeskuksen elinvoimaa.
Korkeakoulu osana kaupunkikehitystä
Laurea-ammattikorkeakoulu toimii Uudellamaalla kuudella kampuksella. Tallbergin oppilaitoskiinteistössä Espoon Pohjois-Tapiolassa ammattikorkeakoulu on viihtynyt jo vuodesta 2004. Sijoittuminen kaupunkikeskusten ytimeen, hyvien kulkuyhteyksien päähän, on korkeakoululle strateginen valinta, joka tuo myös välittömiä synergiaetuja mm. lounas- ja kirjastopalveluiden järjestämisessä sekä saavutettavuudessa. Vähintään yhtä tärkeää on olla lähellä alueen yrityksiä ja organisaatioita, sillä opiskelussa keskeistä on työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat yrityksiin jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja. Laurean kampuksen oppimisympäristö palveleekin paitsi opiskelijoita, myös alueen yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita ja on näin vahva osa alueen kaupunkikehitystä.
”Haluamme tuoda omaa osaamistamme alueelle ja kehittää ja palvella yhteisömme lisäksi myös muita alueen toimijoita. Näin voimme omalta osaltamme edesauttaa kaupunkikehitystä ja ihmisten välisiä kohtaamisia. Vähintään yhtä tärkeää on saavutettavuus ja kampuksen sijainti, kun halutaan palvella kaikkia kuntalaisia” kertoo Laurean kiinteistöistä, tilapalveluista ja kampuskehityksestä vastaava johtaja Elina Flemming.
Muuttuneet tilatarpeet kannustavat innovoimaan kampuksen tilankäyttöä
Laurean Otaniemen kampuksen 7000 m2 tilat jakaantuvat neljään eri oppimisympäristöön, jotka palvelevat käyttäjiä joustavasti. Digitalisaation ja monimuoto-opetuksen lisääntymisen myötä tilatarpeet ovat viime vuosina kuitenkin muuttuneet. Verkkopainotteisen opetuksen lisääntyminen, työpajamallinen opiskelu sekä vaihteleva opiskelijavolyymi asettavat omat reunaehtonsa tilankäytölle.
Otaniemen kampuksella ammatillisen korkeakoulutuksen painotus on sosiaali- ja terveysalalla, joten oppimisympäristön tulee tarjota edelleen tiloja, joissa käytännön harjoitteita on helppo toteuttaa. Opiskelijat tekevät paljon työelämäprojekteja, mikä toisaalta taas vähentää lähiopetustilojen tarvetta. Myös rauhallisia työskentelytiloja verkko-opiskeluun ja etäpalavereille tarvitaan. Muutokset tilatarpeissa kannustavatkin kehittämään uusia tapoja jakaa tiloja ja järjestää palveluja yhdessä lähialueen muiden toimijoiden kanssa. Samalla vahvistuu korkeakoulukampuksen rooli yhteisön jäsenenä.
Joustavat tilaratkaisut yhteistyössä Tallbergin kanssa
Nykyiset, joustavat tilaratkaisut ovat tarjonneet mahdollisuuden edelleen vuokrata tiloja myös ulkoisten toimijoiden käyttöön. Esimerkiksi kampuksen liikuntatilat ovat säännöllisesti ulkopuolisten yritysten käytössä korkeakoulun oman toiminnan ohella. Ajoittain vapaana olleet neliöt ovat mahdollistaneet myös maksullisten koulutusten järjestämisen.
Vuokranantajan toiminnasta kysyttäessä Elina Flemming toteaa: ”Yhteistyö vuokranantajan kanssa toimii mainiosti ja säännöllisissä verkkotapaamisissa asiat saadaan hoidettu vaivatta. Kiinteistöön liittyvät asiat hoituvat ripeästi Erno Paakin toimesta ja muutoin oikea yhteyshenkilö on aina tarvittaessa puhelinsoiton päässä. Päällimmäisenä ajatuksena vuokranantajan toiminnasta on yhteistyön helppous.”
Uudet tilat rakenteilla Kivenlahteen
Pohjois-Tapiolan tontille, jossa ammattikorkeakoulun nykyiset tilat sijaitsevat, on suunniteltu kaavamuutoksen myötä rakennettavaksi asuinkerrostalojen ja pysäköintilaitoksen kortteli. Oppilaitosta odottaakin lähivuosina muutto uusiin tiloihin Espoon Kivenlahteen. Elina Flemingin mukaan rakentuvan kampuksen sijainti tiivistyvässä metrokeskuksessa on kaupunkikehityksen kannalta erittäin kiinnostava. ”Korkeakoulu keskellä kaupunkia -ajatus tulee toteutumaan Kivenlahden ainutlaatuisessa bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymässä erinomaisesti” Flemming jatkaa. Rakentuvat tilat toteuttavat korkeakoulun strategiaa olla saavutettava, aluetta palveleva toimija, jonka toiminnan keskiössä on ihminen ja ihmisten välinen vuorovaikutus.
Lisätietoja:
Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva korkeakoulu, jonka toiminnassa ihmiset ja vuorovaikutus ovat keskiössä. Opiskelussa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksi annot, kuten projektit, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.