Pitkäikäinen finanssialan yritys United Bankers Oyj hehkuttaa Aleksanterinkadun toimistoaan brändinsä mukaiseksi – 38 vuotta Tallbergin asiakkaana on määritellyt koko kiinteistön UB:n taloksi ”Helsingin Wall Streetillä”. Aleksanterinkadulta käsin UB huolehtii muun muassa metsärahastojensa laajojen metsäalueiden kestävästä hoidosta Suomessa ja Baltiassa.
Vakaata kasvua Helsingin Wall Streetillä
– Asiakkaamme yhdistävät meidät mielikuvissaan tähän kiinteistöön. Tämä on ikään kuin UB:n talo ja brändi näkyy Aleksille voimakkaasti. Olemme Helsingin Wall Streetillä – kuten kilpailevat finanssialan yrityksetkin, kertoo United Bankersin toimitusjohtaja Patrick Anderson.
– On aika poikkeuksellista, että olemme olleet lähes koko toimintahistoriamme ajan samassa osoitteessa Aleksanterinkatu 21:ssä, jatkaa United Bankersin sijoittajasuhde- ja viestintäjohtaja Inka Noramaa.
Yhtiö on perustettu vuonna 1986, ja ensimmäisenä toimintavuotena konttori oli Kuusisen talossa ja varsinainen kaupankäynti tehtiin Pörssisalissa. Työntekijöitä oli silloin 5 henkeä. Jo seuraavana vuonna toiminta muutti Aleksi 21:n kolmanteen kerrokseen. Vuosien aikana UB on asteittain kasvanut sekä henkilöluvuissa että neliöissä mitattuina. Nykyisin UB on Aleksi 21:n suurin ja pitkäaikaisin vuokralainen. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 52,1 milj. euroa, ja työntekijöitä Helsingin pääkonttorilla on kaikkiaan noin 120.
Arvomaailmojen yhteneväisyys ja pitkäjänteisyys yhdistää luottamusbisneksessä
– Tallbergin perheomisteisuus näkyy siinä, että ajatellaan pitkäjänteisesti. Ja pitkäjänteinen lähestymistapa on se, mikä meitä monella tapaa myös yhdistää. UB:lla on poikkeuksellinen tilanne finanssialalla Suomessa, sillä kuulumme vanhimpiin alan yrityksiin ja meillä on tiimi, joka on tehnyt töitä yhdessä hyvin pitkään, ja jonka vaihtuvuus on ollut pienempää kuin finanssialalla tyypillisesti. Tämä pitkäjänteisyys yhdistää, kuten myös se, että meitäkin on kuvailtu perheyhtiömäiseksi, vaikka puhtaasti perheyhtiö emme ole. Kulttuurit, arvot ja molemminpuolinen joustavuus ovat varmasti olleet yhdistäviä tekijöitä ja johtaneet pitkään vuokrasuhteeseen. Aleksilla ei varmaankaan ole yhtä pitkää vuokrasuhdetta missään kiinteistöissä. Yhteistyö on ollut toivotunlaista, iloitsee Anderson.
Helsingin maamerkki, erinomaisella sijainnilla
– Mitä tulee asiakaskokemukseen, meillä on arvokas vanha rakennus Kolmensepänaukiolla, ja sinne sekä asiakkaiden että työntekijöiden on helppo tulla. Olemme investoineet toimitilamme ilmeeseen, jotta se vahvistaa brändimme mielikuvaa. Voi sanoa, että tila tukee brändiä, Noramaa hehkuttaa.
– Totta kai uusi rakennus olisi joustavampi tilankäytön osalta, mutta toisaalta uuteen rakennukseen ei saa samaa tunnelmaa kuin vanhaan. Olemme löytäneet meille sopivan yhdistelmän, komppaa Anderson.
– Kyllähän toimitilauudistuksemme tarkoitus työtilojen osalta oli houkutella ihmisiä takaisin toimistolle pandemian jälkeen. Työtilat ovat viihtyisät ja tukevat etätyön ja lähityön yhdistelmää. Siinä olemme onnistuneet hyvin. Asetetut tavoitteet on saavutettu toimivilla teknisillä ratkaisuilla ja panostuksilla työtilojen viihtyisyyteen. Nykyään pystytään remontoimalla ja uudistamalla tekemään aika lailla mitä halutaan. Harvalla on sitä paitsi sellainen mahdollisuus työpaikalla kuin meillä: oma terassi, jossa voidaan kesällä grillata tai istuskella terassin sohvalla ja syödä lounasta, Noramaa iloitsee.
Huipputulokset saavutetaan reagoimalla finanssialan toimintaympäristön muutoksiin
– UB on muuttunut yhtiönä todella paljon viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Oikeastaan olemme vaihtaneet muutamaan otteeseen liiketoiminnan fokusta finanssialan sisällä 38-vuotisen historiamme aikana. Olimme alkuun pörssivälittäjä ja sitten meistä tuli yksityisasiakkaisiin keskittynyt omaisuudenhoitaja. Viimeisimpien reilun 12 vuoden aikana olemme erikoistuneet vaihtoehtoisiin sijoitustuotteisiin, ja palvelemme varakkaiden yksityissijoittajien ohella instituutiosijoittajia niin Suomessa kuin muuallakin. Toimintaympäristömme on ollut isossa muutoksessa koko ajan ja UB on muuttunut sen myötä. Verrattuna siihen, mitä UB oli 15 vuotta sitten, jäljellä on brändi ja ydinporukka. Sitä liiketoimintaa, mitä teemme tänä päivänä, ei käytännössä ollut silloin, kertoo Anderson.
– Nykyään meillä on metsää, fyysisiä kiinteistöjä, uusiutuvaa energiaa ja private equityä sekä listattuja kiinteistö- ja infrastruktuurisijoituksia. Ja hämmentävää kyllä, viimeiset 5 vuotta peräkkäin ovat joka vuosi olleet historiamme parhaita, vaikka toimintaympäristö on ollut monella tapaa hyvin poikkeuksellinen. Onnistumisen taustalla ovat 10 vuotta sitten tehdyt päätökset. Meillä on oikea strategia ja olemme toteuttaneet sitä systemaattisesti. Pyrimme jatkossakin katsomaan trendejä pitkäjänteisesti. Kaiken ytimessä on fantastinen porukka. Ilman sitä ei olisi tällaista polkua, Anderson kiittelee.
UB hakee kasvua kansainvälisiltä markkinoilta
– UB hakee kasvua myös kansainvälisiltä markkinoilta, koska Suomessa kasvumahdollisuudet ovat rajalliset. Olemme viime vuosien aikana rakentaneet ainutlaatuista tuotevalikoimaa, ja tarjoama alkaa olla todella kunnossa. Meillä on vientikelpoista osaamista varainhoidossa, nimenomaan vaihtoehtoisissa tuotteissa, kertoo Noramaa.
– Eivätkä satamalakot hidasta tämän toimialan vientiä! naurahtaa Anderson.
UB suunnannäyttäjä alallaan monen megatrendin osalta
Sijoitustoiminnan kautta UB on kokoaan suurempi positiivisilta ympäristövaikutuksiltaan. Kaikki UB:n rahastot ovat SFDR-luokituksen mukaisia kestäviä tuotteita, eli vaaleanvihreitä tai tummanvihreitä rahastoja. Finanssialalla on poikkeuksellista, että 100 % rahastoista on luokiteltu näihin kahteen ryhmään.
– Ydinliiketoimintamme nojaa aika pitkälti metsään, joka on iso hiilinielu. Sijoitamme yhtiöihin, jotka hyödyntävät metsästä saatavia raaka-aineita: joko puukuitua korvaamaan muovia tai ligniiniä (puukuitu) korvaamaan grafiittia akuissa. Vaateteollisuuden päästöihin puukuidut ovat niin ikään osa ratkaisua. Sijoittamalla asiakkaidemme varoja tämäntyyppisiin innovaatioihin voimme yhtiönä vaikuttaa kokoamme enemmän. Olemme myös Suomen 4. suurin yksityinen metsänomistaja. Suurena maanomistajana pystymme toteuttamaan fiksummin, nopeammin ja ketterämmin myös uusiutuvan energian ratkaisuja, olivatpa ne sitten tuuli- tai aurinkovoimaa tai energian säilyttämiseen liittyviä ratkaisuja, kertoo Anderson.
– Nämä kaikki nojaavat toisiinsa ja ovat ratkaisuja sille, miten irtaudumme taloudellisista tai poliittisista riippuvuussuhteista erilaisiin diktatuureihin, kuten itänaapuri, Lähi-idän maat ja Kiina. Meidän tulee päästä siihen, että pystymme tuottamaan energiaa kestävästi itse ja yhtä lailla pääsemään irti fossiilisista raaka-aineista. Tämäntyyppisissä teemoissa koen, että olemme usean megatrendin risteyksessä ja monen megatrendin osalta olemme suunnannäyttäjiä toimialallamme. Sijoittaja voi itse vaikuttaa. Sijoittaminen on euroilla äänestämistä, päättää Anderson.
Kuvassa: Patrick Anderson ja Inka Noramaa, United Bankers
Teksti: Heini Ristikankare, Tallberg