Aleksi 21

Aleksanterinkatu 21 kiinteistö on vuonna 1899 rakennettu Helsingin keskustassa sijaitseva liikekeskus, joka sijaitsee rautatieaseman ja Stockmannin välissä, Kolmen Sepän Patsaan kupeessa ja on osa City Center liikekeskusta.


Liikegalleria

Kiinteistössä on 9 kerrosta joista 5 maanpäällistä ja 4 maanalaista. Aleksanterinkatu 21 läpi kulkevan City-käytävän kautta kulkeva henkilövirta on noin 7 miljoonaa ihmistä vuodessa. Kiinteistö on lasikatettu ja aukiotyyppinen liikegalleria. Liike-, toimisto- ja varastotiloja on yhdeksässä kerroksessa vuokrattuna yhteensä 8200 m2, josta liiketilaa on noin 4000 m2, toimistoja noin 2700 m2 ja varastotilaa noin 1500 m2. Tilat ovat nykyaikaiset ja sopivat erityisen hyvin toimisto-, asiakaspalvelu-, omaisuudenhoito- ja terveydenhoitoalan yrityksille tarjoten monipuoliset palvelut ydinkeskustassa.

Ravintola-, muoti-, wellness- ja pankkimaailma

Kiinteistössä sijaitsee monipuolinen ravintolamaailma joka käsittää Hard Rock Cafe:n, Ravintola Haraldin, Pizza Hutin ja Robert’s Coffee:n. Muoti- ja erikoisliikkeet ovat kiinteistössä hyvin edustettuina - Esprit ja Kappahl sekä Kultajousi ja NT-Bags palvelevat katutasossa. Terveys- ja wellnesspalveluja edustavat City-hammaslääkärit, Hypoksi ja City-Klinikka. Pankki- ja varainhoitopalvelut ovat myös hyvin edustettuina sillä United Bankers:n toimisto sijaitsee kiinteistössä.

Oy Julius Tallberg Ab vuokraa toimitiloja Aleksanterinkatu 21:stä


Aleksi21 1923

Rakennushistorialliset näkökohdat

Aleksanterinkadun länsipää sai hahmonsa 1830-luvulla, kun Kluuvia ryhdyttiin kuivaamaan ja Ehrenströmin luomaa asemakaavaa laajennettiin. Intendentti Carl Ludvig Engel laati suunnitelmat uudeksi katu- ja korttelijaoksi vuosina 1837-38. Kortteli 96 muotoutui varsin suureksi verrattuna kaupungin perinteiseen suorakulmaiseen korttelirakenteeseen. Tämä johtui siitä, että diagonaalisesti keskustan katuverkostoon

Lue Lisää

Gyldenin Kartta

Elia Heikel ja uusi rakennustekniikka

Elia Heikelin tärkeän panoksen avulla toteutettiin rakenteellisesti haastava näyteikkunakerros sekä kerrosten väliseinättömät myymälätilat. Heikel käytti täällä johdonmukaisesti rautarakenteita. Näyteikkunoiden kohdalla hän vahvisti rakenteita kaksinkertaisilla rautapilareilla. Ylempien kerrosten julkisivuja on vahvistettu piirustusten selosteen mukaan rautarakenteilla ja teräsbetonilla. Heikel konstruoi pylväät teräskiskoista ja I-palkeista, niitaten niistä leikkaukseltaan ristimäisiä pilareita.

Lue Lisää

Leikkauspiirustuss 1898

Korttelin saneeraus City-kortteliksi

City-käytävään liittyvien kaikkien viiden kiinteistön omistajat antoivat vuonna 1958 arkkitehti Viljo Revellille toimeksiannon kehittää vanhaa Soopelin liikekorttelia. Suunnitelmasta toteutui alkuvaiheessa kolme tonttia käsittävä osa Aleksanterinkatu 21:n jäädessä odottamaan myöhempiä toimenpiteitä. Arkkitehtitoimisto Viljo Revell ja Heikki Castrén, myöhemmin Castrén – Jauhiainen – Nuutila laati 1970-luvulle tultaessa pari tonttia koskevaa muutossuunnitelmaa, mutta varsinainen uudistustyö alkoi vasta 1980-luvulle tultaessa. Näkyvin muutos 1980-luvun saneerauksessa oli Aleksanterinkatu 21:n sisäpihan kattaminen.

Lue Lisää