”Työhyvinvointi ei ole vain liikunta- ja kulttuuriseteleitä tai työterveyshuoltoa, vaan sitä että päivittäin tehtävä työ mahdollistaa sen, että minulla on tässä hyvä olla, kertoo Senior Advisor Eija Potinkara HR Plus Oy:stä. ”Tämä saavutetaan, kun työ on tarpeeksi omaehtoista, eli kun pystyy vaikuttamaan ja on mahdollisuus hyödyntää ja kehittää osaamistaan”, hän jatkaa.
Näin Potinkara kiteyttää työhyvinvoinnin käsitteen.
Jokaisella on vastuu työilmapiirin rakentamisessa
”Ihmisen perustarve on tulla kuulluksi ja nähdyksi ja arvostetuksi. Siinä sekä työkavereiden, että johtajan rooli on keskeinen. Johtaminen on vuorovaikutusprosessi, joten myös johdettavalla on iso vaikutus siihen, miten se sujuu”, kiteyttää Potinkara.
Meistä jokaisella on suuri vastuu oman työkykynsä ja ammatillisen osaamisensa ylläpitämisestä. Jokaisen tulee itse nähdä oma vastuunsa työhyvinvoinnin ja -ilmapiirin rakentamisessa ja luomisessa. Luottamus on hyvän työilmapiirin perusta. Turvallinen tunneilmasto ja sujuva tiedon kulku organisaatiossa vahvistavat luottamusta.
Mitä tulee huoneeseen, kun astut sisään?
Psykologisen turvallisuuden luominen tiimiin on perusta hyvälle työilmapiirille. ”Inhimillisyys, empatia ja ihmiskeskeisyys ovat avainsanoja koko organisaation voimavaraksi. Minkälaista energiaa ja tunnetta sinä tuot mukanasi, kun astut huoneeseen”, kysyy Potinkara.
”Eivät ihmiset ole pelinappuloita tai tuotantotekijöitä tai kustannuspaikkoja, vaan arvokkaita ja tärkeitä liiketoiminnan mahdollistajia. Korostan inhimillistä näkökulmaa johtamisessa”, summaa Potinkara.
Kun ihminen voi hyvin ja on sitoutunut, tulokset puhuvat puolestaan ja syntyy tehokkuutta ja tuloksellisuutta. Mikään organisaatio ei ole olemassa ilman ihmisiä. Ihmiset luovat menestyksen.
Oletko itse ohjaimissa vai istutko kyydissä?
Kognitiivinen kuormittavuus on yksi keskeisimpiä syitä työuupumukseen ja mielenterveysongelmiin. Tietoa tulee paljon ja monesta suunnasta, ja sitä täytyy analysoida nopeasti. Aivomme ovat jatkuvassa rasituksessa, kun joudumme ratkaisemaan asioita ja ottamaan kantaa.
”Turvattomuuden nostaisin toiseksi syyksi. Sellaiset muutokset joihin ihminen ei pysty itse vaikuttamaan, kuten teknologinen kehittyminen tai uutiset sodasta, lamasta ja muutosneuvotteluista voivat saada henkilön kokemaan ahdistusta, jolloin kontrollin tunne häviää”, kertoo toimitusjohtaja Markus Taina, HR Plussasta.
”Tietotyössä haetaan tehokkuutta ja tuottavuushyötyjä, mutta ihmisen persoona ei taivu score cardiin tai mittareihin”, hän jatkaa. ”Työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt. Jatkuvasta varuillaan olosta saattaa muodostua uusi toimintamalli, johon aivot addiktoituvat”, tiivistää Taina.
Miten pysyä muutoksessa mukana ilman riittämättömyyden tunnetta?
Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet viimeisen 10 vuoden aikana, ja niitä myös diagnosoidaan nykyään enemmän ja niistä puhutaan avoimemmin. Turvattomuus, tiedon lisääntyminen ja tehokkuuden vaatimus ovat hirvittävän kuormittavia psyykelle.
Hyvä kehitystrendi on, että nykyisin hakeudutaan helpommin avun lähteille. ”Haasteena on, että apua haetaan vasta kun ongelma on jo pitkälle edennyt. Pitkät sairauslomat ovat nykyisin mielenterveyteen liittyviä. Kun ongelma on hitaasti kehittynyt, se ei ratkea nopeasti”, Taina huomauttaa. ”Haluaisin puhua enemmän preventiivisestä puolesta. Jokaisella pitäisi olla henkilö tai ammattilainen, jonka kanssa pallotella asioita”, korostaa Taina.
Yhdessä työskentely laskee stressitasoja
Työelämän kuormittavuuteen meillä ei ole ollut tapana pyytää sparrausta. Jos apua pyytää, leimautuu heikoksi. ”Ei ole mikään ongelma sanoa, että minulla on personal trainer kuntosalilla, mutta mielen hyvinvoinnin puolella sitä ei voi mainita”, harmittelee Taina.
Kun tekee töitä muiden kanssa, ihmisen stressitasot ovat matalammat kuin yksin työskennellessä, sillä ihmisen tarkoitus on olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. ”Myös yhteenkuuluvaisuuden tunne on ihmisen perustarve”, huomauttaa Potinkara. ”Kuormittavuutta voi saada helpotettua kysymällä kaverilta”, hän jatkaa. Työyhteisöstä löytyy ratkaisuja ja uusia näkökulmia. Työyhteisö on tärkeä myös sosiaalisen kanssakäymisen kannalta – me tarvitsemme toinen toisiamme.
Yksilöt eivät kilpaile keskenään
”Työhyvinvoinnin pitää olla rakentuneena työyhteisön järjestelmiin, rakenteisiin, välineisiin ja fyysiseen ympäristöön sekä kulttuuriin. Hyvinvointia rakentavaan kulttuuriin kuuluu keskinäinen avunanto ja tukeminen ja siinä yksilöt eivät kilpaile toinen toistaan vastaan”, kiteyttää Potinkara. Kulttuurissa näkyvät vuorovaikutuksen tavat, eli miten puhumme keskenämme ja minkälaisia ilmaisuja voidaan käyttää. Hyvinvointi on läpileikkaavaa.
Olemalla oman elämänsä ohjaimissa ja kyseenalaistamalla omat tavat tehdä töitä, uskomukset omasta työstä ja omasta itsestä voivat vähentää kuormittavuutta. Siinä on hyvä olla sparraajana työkaveri, esihenkilö tai ulkopuolinen coach. On tärkeää pitää huoli siitä, että vapaa-aika tuo energiaa. Monet sanovat, että se on perhe ja ystävät. Mutta se on myös omasta terveydestä huolehtiminen, harrastukset ja riittävä uni.
Asiantuntijan vinkit kuormittavuuden vähentämiseen
- Muista rajat – Hybridityö muutti monen työtavan. Päästä aivot välillä vapaalle: älä ajattele mitään, älä yritä ratkaista mitään, anna ajatusten tulla ja mennä. Taukoja tarvitaan myös työaikaan.
- Puhu jonkun kanssa – Plus 1 -periaate: Työskentele muiden kanssa ja sparraa työkaverin kanssa. HR voi myös toimia sparraajana tai coachaajana.
- Rehellisyys – Älä esitä itselle tai muille. Jos ei itselle voi olla rehellinen niin toipuminen ei onnistu.
- Ota apua vastaan
Tallberg toteuttaa työympäristöjä
Hyvinvointia edistävä työympäristö tukee työn sujumista ja mahdollistaa voimavarojen keskittämisen työn tavoitteiden mukaiseen toimintaan. ”Työympäristön tulee viestiä, että arvostamme työntekijää, ja ympäristö on häntä varten suunniteltu. Hyvänä mittaria voi pitää sitä, että nekin tilat, joita asiakas ei näe, ovat kunnossa”, vinkkaa Taina.
”Työympäristön määrittelee työskentelyn luonne. Kun työpaikalla on riittävästi yhteisiä tiloja ja hiljaisia huoneita työ sujuu. Kun työympäristö taipuu työn tyyliin, vältytään turhilta pahaan oloon johtavilta jännitteiltä”, summaa Taina.
”Teknologian tulee palvella ihmisiä fyysisessä työtilassa, joten verkkoyhteyksien, järjestelmien ja talotekniikan on välttämätöntä toimia moitteettomasti”, muistuttaa Potinkara.
Tallberg toteuttaa toimivat tilat juuri sinun yrityksesi tarpeisiin. Kysy lisää!
HR Plus Oy
HR Plus Oy auttaa organisaatioita kokonaisvaltaisesti henkilöstöjohtamisen osa-alueilla. Sen erityisosaamista on strateginen henkilöstöjohtaminen, muutokset organisaatiossa ja henkilöstötoimintojen ja -prosessien kehittäminen. Asiantuntijoilla on yhteensä yli 160 vuoden kokemus henkilöstöjohtamisesta kotimaassa ja kansainvälisesti. https://hrplus.fi/
Teksti: Heini Ristikankare