Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut energian hintaa ja heikentänyt energian saatavuutta Suomessa ja koko Euroopassa. Suomessa varaudutaan tulevana talvena energiansaannin epävarmuustekijöihin kuten sähkökatkoksiin ja ajoittaiseen sähköpulaan, ja kuluttajat ja yritykset joutuvat muuttamaan omia tottumuksiaan.
Mitä sähköpulan uhka tarkoittaa?
Kantaverkkoyhtiö Fingridillä on mahdollisen sähköpulan varalle kolmiportainen menettely, joka kuvaa tilanteen vakavuusastetta:
- sähköpula on mahdollinen
- sähköpulan riski on suuri
- sähköpula
Suomessa ei vielä koskaan olla oltu millään noista portaista, mutta tulevana talvena sähköpula on mahdollinen.
Fingrid kertoo, että sähköpulassa sähkön tuonti ja tuotanto eivät enää kata sähkön kulutusta. Jos näin käy, sähkön käyttöä pitää rajoittaa ja sähköt saatetaan joutua katkaisemaan alueellisesti.
Fingrid kertoo myös, että kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat sähköpulassa viimeisimpiä toimenpiteitä. Ennen mahdollisia sähkökatkoksia on tehty paljon muita toimia, kuten käynnistetty varavoimalaitoksia. Jokainen voi itse vaikuttaa tilanteeseen säästämällä sähköä.
Missä tilanteessa sähkökatkot toteutuvat?
Fingridin mukaan kiertävät sähkökatkot ovat viimeinen keino, joka otetaan käyttöön sähköpulan torjumiseksi. Mahdollisesta sähköpulasta Fingrid pyrkii viestimään tuolloin mahdollisimman hyvin ennakkoon.
Mikäli toimenpiteet sähköpulan torjumiseksi eivät auta riittävästi, käynnistetään kiertävät sähkökatkot. Sähkökatkot toteutetaan jakeluverkkoyhtiöiden toimesta.
Mahdolliseen tehopulatilanteeseen päädytään, jos kyseessä on esimerkiksi
- Pitkäkestoinen pakkasjakso. Tällaisesta tilanteesta tulee tietoa mediassa.
- Yllättävät häiriöt tuotantolaitoksilla. Häiriöissä puhutaan päivien ja tuntien aikajänteistä. Häiriötilanteessa on mahdollista, että siirrytään jopa kymmenissä minuuteissa poikkeustilanteisiin.
Mitä Tallbergilla tehdään?
Vastuullisena vuokranantajana Tallberg varautuu omalta osaltaan mahdollisiin sähkökatkoihin huolellisesti etukäteen.
Tallberg on jo toteuttanut energiatehokkuusinvestointeja kiinteistöissään ja niiden avulla vähentänyt sähkönkulustaan, mikä vähentää yleistä tarvetta kulutuksesta johtuviin sähkökatkoksiin.
Energiatehokkuushankkeiden lisäksi liityimme mukaan Astetta alemmas -kampanjaan. Alennamme kiinteistökohteidemme yleistä sisälämpötilaa asteella. Asteen lasku sisälämpötilassa säästää energiaa 5 %. Myös näin vähennämme omalta osaltamme sähkökatkojen syntymisen mahdollisuutta Suomessa.
Selvitämme kiinteistökohtaisesti mahdollisten sähkökatkosten vaikutuksia kiinteistöjen teknisiin järjestelmiin ja olosuhteiden muutoksiin. Työtä tehdään ennalta ehkäisevästi niin, että sähkökatkosten aiheuttamat mahdolliset haitat olisivat minimaalisia ja kohdekohtaisesti hallinnassa. Kun kulutus on teknisesti hallinnassa, voimme osaltamme vaikuttaa arkiseen energiatehokkuuteen.
Mitä vuokralainen voi tehdä?
Jokaisen tulee varautua sähkökatkoihin seuraamalla ja noudattamalla yleisiä ohjeita, esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingridin (fingrid.fi) ja valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan (motiva.fi) ohjeita.
Lue myös lisää Tallbergin energiansäästövinkeistä https://www.tallberg.fi/ajankohtaista/fiksu-toimii-energiaviisaasti-ja-ymparistoa-hellien/
Lisätietoa saa kiinteistöjen asiakkuus- ja kiinteistöpäälliköiltä tai isännöitsijältä. Varmista, että sinulla on yhteystiedot jollekin heistä: https://www.tallberg.fi/ota-yhteytta/
Lisätietoja
https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/kysymyksia-ja-vastauksia/ (fingrid.fi)
https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/ (fingrid.fi)
Motivan ohjeet sähkön säästämiseen ja mahdollisiin sähkökatkoksiin (motiva.fi)
https://www.tallberg.fi/ajankohtaista/energiatehokkuudessa-saavutettu-erinomaisia-tuloksia-vinkkeja-kulutuksen-pienentamiseen/ (tallberg.fi)