Jätelain laaja uudistus astui voimaan Suomessa kesällä 2021. Uuden lain mukanaan tuomia muutoksia voidaan toteuttaa asteittain vuosina 2022–2024. Me yhdessä asiakkaidemme kanssa olemme valmiita uudistumaan jo nyt. Urbaser Oy valikoitui jätehuollon palveluntuottajaksi.
Lakiuudistuksen tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja lisätä jätteiden lajittelua, kierrätystä ja materiaalien uudelleen käyttöä.
– Asiakkaamme ovat tottuneita lajittelemaan ja kierrättämään, olemmehan jo aiemmin toimineet hyvien tapojen ja lakien mukaan. Nyt tarjoamme kiinteistöissämme uudistettua jätehuollon palvelua, sillä haluamme hillitä hiilidioksidipäästöjä ja hallita jätehuollon kiinteistölle aiheuttamia kustannuksia, sanoo tekninen isännöitsijä Erno Paakki Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:stä.
Lajitellaan, kierrätetään ja vasta ”loput” sekajätteeksi.
Uudistetun lain mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 55 prosenttia vuonna 2025 ja 65 prosenttia vuonna 2035. Yhdyskuntajäte pitää sisällään kotitalouksissa syntyvän jätteen ja tuotannossa syntyvän kotitalousjätteisiin verrattavan jätteen.
– Nykyinen kierrätysaste Suomessa on noin 43 prosenttia, joten jätteiden lajittelua ja erilliskeräystä kiinteistöiltä on kehitettävä, sanoo Pekka Soini Jätekonsultointi Sawa Oy:stä. Soini toimii Tallberg asiantuntijakumppanina jätehuollon uudistuksessa.
Uudistuneen jätelain mukaisesti kiinteistöissä on lajiteltava erikseen 7 eri jätelajia. Näin on myös Tallbergin kiinteistöissä: biojäte, paperi, kartonki-, lasi-, metalli ja muovipakkaukset ja sekajäte.
Kierrättäminen on vastuullista, kustannustehokasta toimintaa.
Lajittelu ja kierrättäminen tuottavat selkeitä hyötyjä, kun se hoidetaan oikein jätteiden syntypäässä.
– Ensinnäkin lajittelu vähentää sekajätteen eli poltettavaksi päätyvän jätteen aiheuttamaa kuormitusta ympäristössämme. Kierrätettävät materiaalit taas tarjoavat uusioraaka-ainetta tuotantoon, Pekka Soini luettelee ja jatkaa: esimerkiksi biojäte muuntuu biokaasuksi, jota voidaan käyttää jätekuljetusautojen polttoaineena ja pahvi- ja kartonkituotteet ovat jatkossakin hyvää raaka-ainetta pakkaamiseen.
– Kolmanneksi kierrättäminen on taloudellisesti fiksua, koska jätteiden vastaanottopäässä kierrätettävästä materiaalista ei peritä jätteenkäsittelymaksua, hän huomauttaa.
Tavoitteenamme on muutos. Seuranta ja raportointi ohjaavat toimintaa.
Jätehuoltoratkaisu pitää sisällään kiinteistön keräysalueet ja -välineet sekä opastuksen kiinteistössä – aina kuljettamiseen asti. Uudessa ratkaisussa korostetaan myös jätehuollon raportointia ja seurantaa.
Urbaser Oy on Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:n uusi jätehuollon operaattori. Yritys toimittaa Tallbergille ainutlaatuisen tarkat raportit muun muassa jätemääristä ja -kustannuksista jätelajeittain sekä jätteiden hyötykäyttöasteesta.
– Jatkossa tiedämme entistä tarkemmin kiinteistössä syntyvistä jätemateriaaleista, joten pystymme myös entistä paremmin hillitsemään jätteiden ja niiden huollon aiheuttamia CO2-päästöjä. Tämä on meille tärkeä vastuullisuuden alue, jota kehitämme jatkossa yhdessä Urbaser Oy:n kanssa, Erno kertoo.
Ennen jätehuollon uudistamista kerättiin tietoa ja opittiin uutta.
Erno kertoo, että jätehuollon uudistus on kehitetty asiantuntijatiimissä. Keskeinen rooli on Pekka Soinilla.
– Kun kiinteistönomistaja suunnittelee jätehuoltoa, niin ensimmäinen lähtökohta on tunnistaa, mitä materiaalia ja millaisia määriä kussakin kiinteistössä syntyy, Soini kertoo.
Tätä varten Tallbergilla tarkasteltiin historiatietoa aiemmalta 2 vuodelta.
– Kun tämä tieto oli käytössämme, pystyimme arvioimaan sopivia keräys- ja kuljetusratkaisuja sekä raportoinnin ja kehittämisen malleja jätehuollon toimijoiden kanssa, Pekka Soini kertoo.
Lisätietoja
Erno Paakki, Tekninen isännöitsijä, p. 050 300 5574 tai erno.paakki@tallberg.fi
Pekka Soini, Jätekonsultointi Sawa Oy, p. 045 164 7722 tai pekka.soini@sawa.fi, sawa.fi
Tero Tykkyläinen, Urbaser Oy, p. 045 2050 502 tai ttykkylainen@urbaser.fi, urbaser.fi