Jokainen voi osaltaan vaikuttaa oman kodin energian- ja vedensäästöön. Tässä kotiin yksi lista, miten toimia fiksusti juuri nyt:
Yhden asteen lasku sisälämpötilassa säästää lämpöenergiaa noin 5 %. Tässä hyviä vinkkejä kotiin ja toimitiloihin:
- Sopiva huonelämpötila oleskelutiloissa on noin 21 celsiusastetta.
- Makuuhuoneessa lämpötila voi olla alhaisempikin noin 18 celsiusastetta.
- Asunnon lämpötilaa voi hieman laskea, jos kotoa ollaan poissa pidempään, esimerkiksi lomien ajaksi.
- On hyvä huomioida, että pattereiden edusta tulee jättää vapaaksi esimerkiksi paksuista verhoista tai huonekaluista, sillä peitetyn patteritermostaatin normaali toiminta voi häiriintyä.
- Mukavuuslattialämmityksen lämpötilaksi riittää noin 22–23 celsiusastetta. Energiatehokkuutta on mahdollista parantaa myös sulkemalla kylpyhuoneen ovi.
- Mahdollinen tuuletus talviaikaan kannattaa toteuttaa nopealla ristivedolla. Tuuletuksen ajaksi tulisi sulkea myös tuuletusluukun alla oleva patteritermostaatti. Mikäli tuuletat talvella pakkasten aikaan sen vuoksi, että esimerkiksi kerros- tai rivitaloasunnossa on jatkuvasti liian lämmintä, niin tällöin kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön, joka voi tehdä tarvittavat muutokset kiinteistön menoveden asetusarvoihin.
- Talvella ikkunoiden yläpuolella olevat tuloilmaventtiilit kannattaa kääntää talviasentoon, jolloin vältytään turhalta vedolta. Huomioithan, että tuuletusluukkuja ei saa kuitenkaan sulkea kokonaan.
Pienistä virroista kasvaa oikeasti säästöjä:
- Mahdollisista vesikalusteiden vuodoista on ilmoitettava välittömästi huoltoyhtiölle, jotta turhilta kustannuksilta vältyttäisiin.
- Hana kannattaa sammuttaa aina, kun sitä ei käytetä, esimerkiksi hampaiden pesun tai suihkussa shampoon tai hoitoaineen laiton ajaksi.
- Suihkussa vietetty aika vaikuttaa veden- ja lämpöenergiankulutukseen
- Astianpesukonetta kannattaa käyttää astioiden pesuun käsinpesun sijasta. Mikäli sinulla ei ole astianpesukonetta, niin astiat kannattaa tällöin pestä ennemmin altaassa kuin juoksevan veden alla.
- Pyykkiä pestessä kannattaa pestä vain täysiä koneellisia ja huomioida myös mahdolliset energiaa ja vettä säästävät pesuohjelmat.
Oletko uusimassa laitteita?
Kiinnitä huomiota laitteen energiatehokkuuteen. Laitteen energiamerkintä kertoo laitteen energiatehokkuudesta.
Lisäksi:
- Mikäli käytössä on sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja:
- varmista, että se toimii silloin, kun energianhinta on alhaisimmillaan
- varmista, että lämpötila on oikealla tasolla
- Ruokaa kannattaa valmistaa kerralla suurempia eriä ja hyödyntää myös uunin jälkilämpöä. Pienet ruokaerät kannattaa lämmittää mikroaaltouunissa uunin sijaan.
- Tarkasta kylmälaitteiden lämpötilat ja säädä ne tarvittaessa. Sulata ja puhdista laitteet vähintään 1–2 kertaa vuodessa.
- Kiinnitä huomiota lamppujen energiatehokkuuteen (mm. led-lamput) ja sammuta valot tiloista, joissa et oleskele.
- Sammuta laitteet, esimerkiksi televisio ja tietokone aina, kun et käytä niitä.
- Mikäli asunnossa on huoneistokohtainen ilmanvaihtokone, sisäänpuhallus-lämpötilaksi riittää noin 17–18 astetta. Asunnon ollessa tyhjillään, on mahdollista hyödyntää säätimestä poissaolotoimintoa, mikäli siitä ei aiheudu vaaraa rakenteille tai ilmanvaihtojärjestelmälle.
- Saunan energiataloudellisesti optimaalisin lämpötila on 70–80 celsiusastetta.
- Auton moottorilämmitystä kannattaa käyttää +5 celsiusasteesta alaspäin. Huomioithan, että esimerkiksi 5 – -5 celsiusasteessa riittää noin puolen tunnin lämmitys. Uudemmissa automalleissa esilämmitystä ei tarvita yleensä yli 0 celsiusasteen yläpuolella. Auton esilämmityksellä voidaan säästää polttoainetta yleensä sitä enemmän, mitä vanhempi auto on. Voit käydä lukemassa lisää aiheesta Motivan sivuilta: https://www.motiva.fi/files/11861/Valta_kylmakaynnistysta_muista_esilammitys.pdf
- Voit kilpailuttaa oman asuntosi sähkösopimuksen.