Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:ssä on viime vuosina investoitu kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen. Tekninen isännöitsijä Erno Paakki kannustaa nyt kaikkia osallistumaan energiatalkoisiin: kun kulutus on teknisesti hallinnassa, voimme kaikki osaltamme vaikuttaa arkiseen energiatehokkuuteen.
Erno Paakki sanoo, että Tallbergin kiinteistöissä ollaan erittäin laadukkaasti energiatehokkaita: uudet laitteet ja automaatio pitävät energiankulutuksen optimoituna ja sisäolosuhteet kunnossa.
Taustalla on tavoitteellinen energiatehokkuustyö sekä liittyminen toimitilojen energiatehokkuussopimukseen (jatkossa TETS), johon Tallberg liittyi vuonna 2017. Tällöin määriteltiin myös energiansäästötavoite: 7,5 % koko kiinteistömassan energiankulutuksesta.
Vuonna 2021 TETS:ssä oli mukana 17 Tallbergin kiinteistöä, näistä 10 kohteessa Tallbergin energiakumppani EcoReal toteutti suunnitelmien mukaiset energiaremontit vuosina 2020–2021.
Ensimmäiset tavoitteet on jo saavutettu!
– Tallberg saavutti sopimuksen mukaiset, vuoteen 2025 ulotetut energiatehokkuustavoitteet jo vuonna 2021. Tämä tarkoittaa sitä, että laskennallinen tavoite* 7.5 prosentin vähennys kiinteistökannan kulutuksessa on jo toteutunut, Erno sanoo ja jatkaa:
– Nyt TETS-sopimukseen kuuluu 19 Tallbergin kohdetta, joiden tietoja siten seurataan ja raportoidaan tarkasti. Teemme koko ajan aktiivisia toimia energiatehokkuuden parantamiseksi sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseksi.
*Säästöjen laskennallinen ja todellinen toteuma eroavat toisistaan siten, että laskennallinen on tehty kiinteistön teknisten tietojen ja sen hetkisen kulutuksen perusteella. Todelliseen toteumaan vaikuttaa esimerkiksi kiinteistön vuokralaismuutokset, käyttöaikojen muutokset jne. Nämä kulutusmuutokset selvitetään raportissa erikseen.
Saavutetut säästöt energiankulutuksessa vastaavat noin 160 omakotitalon vuosikulutusta.
Vertasimme saavutettuja energiasäästöjä 120 neliömetrin kokoisen omakotitalon kulutukseen. Laskelmassa taloa asuttaa neljä henkilöä. Kokonaissäästö vastaa 159 tavallisen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta, joka on 19 700 kWh.
(Motivalle TETS-raportoidut kokonaissäästöt olivat yhteensä 3133 MWh*. Tästä säästetyn lämmön osuus oli 2230 MWh ja sähkön vastaavasti 903 MWh.)
Jatkuva seuranta ja aktiivisuus varmistaa energiaremonttien hyvän lopputuloksen
Energiamanageri Erika Rousu EcoRealista kertoo, että energiaremonttien valmistuttua kohteet siirtyvät vuoden ajaksi jälkiseurantaan, jossa varmistetaan tavoitellut säästöt ja olosuhteet kiinteistössä.
– Seurantajakson jälkeen kohteiden seuranta jatkuu EcoRealin energiamanageerauksessa. Tämä mahdollistaa kohteiden aktiivisen energiajohtamisen ja nopean reagoinnin poikkeamiin, Erika sanoo.
Asiakkaat mukana energiatalkoissa
Erno Paakki kertoo, että alkaneena syyskautena asiakkaat ovat jo kiinnittäneet huomiota omaan toimintaansa ja mahdollisuuksiinsa energiankulutuksen hillitsemiseen.
Mitä kohteissa sitten voi itse vaikuttaa, kysytään Tallbergilta usein.
– Pienet asiat vaikuttavat, kaikki toimet näkyvät kulutuksessa. Tämä tarkoittaa toimitiloissakin muun muassa sähkölaitteiden, valaistuksen ja erityisesti lämpimän veden käytön tarkkuutta tai sitä, että asiakkaamme entistä herkemmin kertovat tilojen käytön muutoksista, jolloin voidaan automaation kautta entistä tarkemmin ohjata lämmitys- ja ilmanvaihtokoneita.
- Tärkeää on aina se, että kiinteistön mahdollisista vikatilanteista tehdään ilmoitus verkossa.
- Jutun loppuun saimme energiakumppaniltamme, EcoRealilta, kattavan vinkkilistan siitä, miten voi toimia fiksusti töissä ja kotona.
EcoReal ja Tallberg ovat energiakumppaneita isosti
Energiakartoitukset ja -remontit on toteutettu Tallbergin kiinteistöissä Ecoreal Oy:n kanssa. Tämä on varmistanut suunnitelmallisuuden ja erityisosaamisen Tallbergin energiahankkeissa. Jatkuva yhteistyö tarjoaa säännöllisen, kattavan seuranta- ja raportointimallin.
– Tämän lisäksi EcoRealin energiamanageri Erika Rousu, tarttuu aktiivisesti poikkeamien selvittämiseen ja toteuttaa kanssamme korjaavia toimenpiteitä. Näissä raameissa olemme alusta alkaen voineet luottaa siihen, että säästöt ja CO2-päästöjen hillitseminen toteutuvat, Erno sanoo.
Fiksu toimii energiaviisaasti ja samalla ympäristöä hellien
Jokainen voi osaltaan vaikuttaa oman kodin energian- ja vedensäästöön. Tässä kotiin yksi lista, miten toimia fiksusti juuri nyt:
Yhden asteen lasku sisälämpötilassa säästää lämpöenergiaa noin 5 %. Tässä hyviä vinkkejä kotiin ja toimitiloihin:
- Sopiva huonelämpötila oleskelutiloissa on noin 21 celsiusastetta.
- Makuuhuoneessa lämpötila voi olla alhaisempikin noin 18 celsiusastetta.
- Asunnon lämpötilaa voi hieman laskea, jos kotoa ollaan poissa pidempään, esimerkiksi lomien ajaksi.
- On hyvä huomioida, että pattereiden edusta tulee jättää vapaaksi esimerkiksi paksuista verhoista tai huonekaluista, sillä peitetyn patteritermostaatin normaali toiminta voi häiriintyä.
- Mukavuuslattialämmityksen lämpötilaksi riittää noin 22–23 celsiusastetta. Energiatehokkuutta on mahdollista parantaa myös sulkemalla kylpyhuoneen ovi.
- Mahdollinen tuuletus talviaikaan kannattaa toteuttaa nopealla ristivedolla. Tuuletuksen ajaksi tulisi sulkea myös tuuletusluukun alla oleva patteritermostaatti. Mikäli tuuletat talvella pakkasten aikaan sen vuoksi, että esimerkiksi kerros- tai rivitaloasunnossa on jatkuvasti liian lämmintä, niin tällöin kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön, joka voi tehdä tarvittavat muutokset kiinteistön menoveden asetusarvoihin.
- Talvella ikkunoiden yläpuolella olevat tuloilmaventtiilit kannattaa kääntää talviasentoon, jolloin vältytään turhalta vedolta. Huomioithan, että tuuletusluukkuja ei saa kuitenkaan sulkea kokonaan.
Pienistä virroista kasvaa oikeasti säästöjä:
- Mahdollisista vesikalusteiden vuodoista on ilmoitettava välittömästi huoltoyhtiölle, jotta turhilta kustannuksilta vältyttäisiin.
- Hana kannattaa sammuttaa aina, kun sitä ei käytetä, esimerkiksi hampaiden pesun tai suihkussa shampoon tai hoitoaineen laiton ajaksi.
- Suihkussa vietetty aika vaikuttaa veden- ja lämpöenergiankulutukseen
- Astianpesukonetta kannattaa käyttää astioiden pesuun käsinpesun sijasta. Mikäli sinulla ei ole astianpesukonetta, niin astiat kannattaa tällöin pestä ennemmin altaassa kuin juoksevan veden alla.
- Pyykkiä pestessä kannattaa pestä vain täysiä koneellisia ja huomioida myös mahdolliset energiaa ja vettä säästävät pesuohjelmat.
Oletko uusimassa laitteita?
Kiinnitä huomiota laitteen energiatehokkuuteen. Laitteen energiamerkintä kertoo laitteen energiatehokkuudesta.
Lisäksi:
- Mikäli käytössä on sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja:
- varmista, että se toimii silloin, kun energianhinta on alhaisimmillaan
- varmista, että lämpötila on oikealla tasolla
- Ruokaa kannattaa valmistaa kerralla suurempia eriä ja hyödyntää myös uunin jälkilämpöä. Pienet ruokaerät kannattaa lämmittää mikroaaltouunissa uunin sijaan.
- Tarkasta kylmälaitteiden lämpötilat ja säädä ne tarvittaessa. Sulata ja puhdista laitteet vähintään 1–2 kertaa vuodessa.
- Kiinnitä huomiota lamppujen energiatehokkuuteen (mm. led-lamput) ja sammuta valot tiloista, joissa et oleskele.
- Sammuta laitteet, esimerkiksi televisio ja tietokone aina, kun et käytä niitä.
- Mikäli asunnossa on huoneistokohtainen ilmanvaihtokone, sisäänpuhallus-lämpötilaksi riittää noin 17–18 astetta. Asunnon ollessa tyhjillään, on mahdollista hyödyntää säätimestä poissaolotoimintoa, mikäli siitä ei aiheudu vaaraa rakenteille tai ilmanvaihtojärjestelmälle.
- Saunan energiataloudellisesti optimaalisin lämpötila on 70–80 celsiusastetta.
- Auton moottorilämmitystä kannattaa käyttää +5 celsiusasteesta alaspäin. Huomioithan, että esimerkiksi 5 – -5 celsiusasteessa riittää noin puolen tunnin lämmitys. Uudemmissa automalleissa esilämmitystä ei tarvita yleensä yli 0 celsiusasteen yläpuolella. Auton esilämmityksellä voidaan säästää polttoainetta yleensä sitä enemmän, mitä vanhempi auto on. Voit käydä lukemassa lisää aiheesta Motivan sivuilta: https://www.motiva.fi/files/11861/Valta_kylmakaynnistysta_muista_esilammitys.pdf
- Voit kilpailuttaa oman asuntosi sähkösopimuksen.